2009. április 7., kedd

Tálkészítés Bollesz módra

1. Az újságpapírt összetépkedtem akkora darabokra, hogy beleférjen egy tálba, majd öntöttem rá vizet, hogy ellepje.

2. Egy napra rá, összetépkedtem apróbb darabokra. Így mégsem annyira idegesítő a hangja mikor pár százat tépsz. Az újságpapír ami vizet felvett pótoltam.

3. Másnap reggel az egészet beleöntöttem egy nagyobb vödörbe. Fúrógép és keverőszár segítségével 10 percig kevertem, majd este ismét 10 percig.(Jobb fél óráig keverni, mert akkor jobban szétszakadnak a rostok) És vegyél fel valami olyan ruhát amit nem sajnálsz, és ne a konyhában vagy nappaliban állj neki. Ha kisebb adagot csinálsz használhatsz kézi mixert is, csak ügyezd le elötte a tulajdonosával. :)

4. Előkészítettem a cementet, amit előtte átszitáltam szúnyoghálón.

5. Mikor kevertem kellett még a masszához adnom egy kis vizet, ezért leszűrtem a felesleget. A leszűrt levet félre tettem.

6. A masszát visszatettem a vödörbe. Akkor jó amikor hasonlít az állaga a tatárbifsztekre.


7. Mehet bele a cement, mixelés..


8.Használj gumikesztyűt, ha nem akarod, hogy a beton kiszívja a böröd.! Utána jöhet a gyúrás, hogy az ázott papír és a cement jól összemaszuljanak. :)


9. A tálakat amiket mintázni akarok, letakartam celofánnal.


10. Felhordtam rá a masszát. (mintának olyan tálat használj, - ha így akarod csinálni- ami kívülről nem domború, hogy gond nélkül ki tudd venni tálból a tálat. Különben megfeszül és megreped, oszt mehet a kuka. Kettőt így szúrtam el.


11. Nagyjából elsimítottam, a tál felett látható darab vonalzó segítségével.


12. Kör alakú mintának ezt a műanyagedényt használtam, amit előre kikentem olajjal.

Este bevittem a tálakat a lakásba, majd reggel kitettem őket. Egész nap sütötte az edényeket a nap. Egy nap után, mikor már elég rendesen meghúztak kivettem belőlük a sablont illetve kivettem őket a sablonból. Van amit kézzel formáztam. Egy hét száradás vár rájuk, majd jöhet a festés. Hígítatlan lazúrral elég egyszer átkenni. De kétszer is át lehet. Teljes száradás után, mielőtt a festék fel nem került, lehet nagyon finom csiszolópapírral csinosítgatni rajtuk.
Sok sikert mindenkinek a munkához és kísérletezéshez.
Jó tanácsokat és ötleteket szívesen várom.

2 megjegyzés:

  1. Lenne két kérdésem:
    1.Mit takar az előkészítettem szó amikor írod,hogy előkészítettem a cementet?
    2.A lazúrt,festéket,lakkot belekeverhetem vagy majd csak a végén kívülről?

    VálaszTörlés
  2. Mégeyvalami: Milyen arányban kell a papírt a cementtel összekeverni?

    VálaszTörlés